Beskyt ulven

Cão de Gado Transmontano – um dia de trabalho Transmontano Mastiff – a working day.

Full length https://youtu.be/B3T3I7j3M4U

video

Kort videoklip af en arbejdsdag for den portugisiske ulvehund.

Racen hedder Cao de gado transmontano/Transmontano mastiff og hører til i FCI`s gruppe 2, nemlig gård og vogter racer.

FCI er hoved kennelklubben for hele verden, som har en afdeling i hvert land. I Danmark er det Dansk kennelklub. Link til FCI her: http://www.fci.be/en/nomenclature/TRANSMONTANO-MASTIFF-368.html

Jeg kalder dem for portugisiske ulvehunde, fordi deres rigtige navn er meget langt. De vogtende hyrdehunde er hunde der er lavet til at kunne arbejde selvstændigt sammen med en dyre flok, det kan være geder, får, kvæg eller grise, uden at der er mennesker tilstede. Deres job består i at holde øje med flokken, og agere hvis der kommer et rovdyr og er til fare for de dyr som de er sat til at passe på. De skal selv kunne vurdere situationen, og må kun handle hvis der er oprigtig fare på færde.

Da det er en hunderace der er skabt til at leve og tænke selvstændigt, kan man ikke træne med dem som med almindelige familiehunde. For de er skabt til at tænke selv. Man kan træne indkald og lære dem nej, men ikke mere end det. Forsøger du, går de bare fra dig. Derfor er det heller ikke muligt, at angrebs træne dem eller pudse dem på hverken dyr eller mennesker. De gør kun det som ligger i deres genetik.

Vi købte vores ulvehunde i Portugal, med hjælp fra en hel del portugisiske fagfolk. Faktisk er vi støttet af både præsidenten for Portugisisk kennelklub og næst præsidenten for FCI, samt den portugisiske special klub for racen. Vores hunde blev nøje udvalgt af fagfolk på gårdene i Portugal, for at finde de 2 bedst egnede hunde til opgaven. Begge hunde har FCI registrerede stamtavler.

Det første år boede vores ulvehunde sammen med gederne og grisene, for at fortsætte socialiseringen med gårdens dyr. Senere blev de flyttet over til et meget stort område, der har direkte udgang til skoven. Deres opgave her er, at passe på de dyr som bor på vores område.

Projektet blev startet i 2018 og skulle ende med at denne vogterrace skal ud til bønderne i de ulve plagede områder, så ulv og mennesker kan leve side om side, uden at bønderne mister deres dyr, og uden at ulven bliver slået ihjel.

Vi er for ulven i Danmark, men forstår godt, at bønderne er kede af at miste deres dyr, og derfor ud tænkte vi en løsning så ulven kan være i fred. Der vil kun ske ulven noget i det øjeblik at den begynder at jage får eller kreaturer, og i første omgang vil vogterhundene forsøge at jagte den væk, og give den chancen for at slippe væk.

Man havde på det tidspunkt allerede forsøgt sig med en italiensk vogterrace i Jylland, men problemet med alle de andre vogtende hyrdehunde er, at de kan være aggressive overfor fremmede. Den Portugisiske ulvehund er meget anderledes, og derfor mere velegnet. For fremmede mennesker vil kunne passere et område hvor portugiserne vogter, uden at vogterhundene reagerer aggressivt eller tager kontakt. De er ligeglade med fremmede, så længe at de ikke tager fat i de dyr som de er sat til at passe på. De vil gø, men holde sig på afstand.

Den danske stat har nu også fået øjnene op for det fornuftige ved vogterracerne, og bønderne i de ulve plagede områder, kan nu få statstilskud til at købe vogterhunde.

De portugisiske vogterhunde er meget venlige overfor alle mennesker

Vi sælger kun hvalpe eller hjælper med, at danne kontakt til Portugal, hvis man er registreret i
Det Centrale HusdyrbrugsRegister (CHR) Og er bonde i de ulve plagede områder. Andre kan ikke købe dem.

Dyreelsker vil opdrætte vogterhunde mod ulve. 23 Juli 2020

(Kun indslaget om vogterhundene er tilgængeligt her)

video

Ønsker du at vide mere om ulvehundene, kan jeg kontaktes på nedenstående kontakt formular.

Kontakt os

Ved at bruge denne formular accepterer du lagring og håndtering af dine data på dette websted

Scroll Up